Nadelen van de persoonlijke lening 2018-11-01

De persoonlijke lening is de populairste leenvorm van Nederland. Zoveel is inmiddels al wel duidelijk. Toch is geld lenen met een persoonlijke lening niet altijd een verstandige keuze. Iedere leenvorm heeft zowel voordelen als nadelen. Dat geldt ook voor persoonlijke leningen.

Sluit u een persoonlijke lening af, dan maakt de bank een van te voren afgesproken bedrag over naar uw rekening. Het geld is dus in één keer opneembaar. Persoonlijke leningen worden tot de meest veilige leensoorten gerekend. Ze bieden u dan ook veel zekerheid omdat zowel het leenbedrag, de looptijd, de rente en dus ook de aflossingen vast staan. De persoonlijke lening kunt u het beste afsluiten voor zaken waarvan de kosten duidelijk zijn. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of een renovatie aan uw woning.

Echte nadelen heeft de persoonlijke lening eigenlijk niet. Toch is deze leenvorm niet voor iedereen even geschikt en kunt u in sommige gevallen het beste uitwijken naar een ander consumptief krediet zoals het doorlopend krediet. Zo is de persoonlijke lening minder geschikt voor kleinere uitgaven omdat u dan doorgaans hogere rentelasten heeft. Ook is deze lening verre van flexibel. Dat wil zeggen dat u afgeloste bedragen niet opnieuw kunt opnemen en dat de hoogte van de aflossingen niet gewijzigd kan worden tijdens de looptijd. Mocht u eens een maandje wat krapper bij kas zitten, dan kunt u de aflossing niet uitstellen. Een nadeel is ook dat u rente betaalt over het gehele leenbedrag. Bij het doorlopend krediet is dat niet het geval. U betaalt dan namelijk alleen rente over de bedragen die u opneemt.